Przepis: Babka cytrynowa jak u mamy
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćBabka cytrynowa jak u mamy ?
1. Zmiksować margarynę/masło z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Dodać cukier waniliowy, olejek sok z połowy cytryny. Masę cały czas ucieramy mikserem. Dodajemy jajka w odstępach ok 1-minutowych. Jajka muszą się dobrze połączyć z masą. Dodajemy szczyptę soli.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem. Do masy wlewamy mleko. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia aby wszystko się dobrze połączyło. Masa ma być gęsta.
3. Formę do babki, smarujemy masłem albo margaryną i wysypujemy bułką tartą.
4. Nakładamy babkę do formy.
5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni i wstawiamy babkę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50-55 minut.
6. Z pozostałego soku z cytryny oraz cukru pudru przyrządzamy lukier. Polewamy babkę.
Smacznego:)