Przepis: Babka drożdżowa na święta
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćBabka drożdżowa na święta ?
Przesianą mąkę wysypać na stół (zostawić ok. 1/2 szkl.) i wkruszyć w nią drożdże, wlać letnie mleko. Razem delikatnie wymieszać, odstawić pod przykryciem na ok. 15 min.do wyrośnięcia.
W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać żółtaka i całe jajka, razem wymieszać. Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą mąki, dodać do masy maślanej i wymieszać.
Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 25 min. Nagrzać piekarnik. Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do foremki i piec ok. 40 min.