Jak przygotować Babka kurpiowska?

Przepis: Babka kurpiowska

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.

Jak przygotowaćBabka kurpiowska ?

Do połowy mąki wlać drożdże rozpuszczone w mleku.

Gdy rozczyn lekko podejdzie – dodać żółtka utarte z cukrem, wsypać resztę mąki i wyrabiać przez godzinę.

Następnie rozpuścić masło, dodać do ciasta, wyrobić.

Dodać zmielone lub pokrajane migdały i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie odstawało od ręki.

Na końcu dodać rodzynki.

Foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką.

Gdy ciasto podrośnie należycie, piec około 1 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.

Po przestygnięciu wyjąć babkę i polukrować.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553