Przepis: Babka z wiśniami
Ile porcji: 9
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćBabka z wiśniami ?
Jajka całe wymieszać z cukrem i widełkami do piany, na jednolitą pianę. Stopniowo dosypywać mąkę i mieszać. Przelać do grubo wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do gorącego piekarnika w 200 st po 10 min zmniejszyć temperaturę do 180st c i piec jeszcze ok. 20 min, aż powierzchnia nabierze ciemnozłotego koloru. Babkę przestudzić, wyjąć z formy i natychmiast wstawić do płaskiego naczynia z sokiem wiśniowym, przyprawionym dwiema łyżkami rumu. Zaczekać, aż babka wchłonie sok. Na parze ubić śmietankę z żółtkami oraz z cukrem pudrem i dodać pozostały rum. Przed podaniem na stół polać babkę sosem. Smacznego.