Przepis: Babki z czekoladą
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przygotowaćBabki z czekoladą ?
Czekoladę posiekaj. Białka jajek oddziel od żółtek. Żółtka z cukrem i szczyptą soli utrzyj na gęstą, kremową masę. dalej ucierając powoli, dolewaj sok z pomarańczy oraz olej.
Następnie porcjami dosypuj mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i posiekaną czekoladę – ciasto wymieszaj dokładnie mikserem.
Ubij sztywną pianę z białek i ostrożnie wymieszaj z ciastem. Obficie nasmaruj tłuszczem i wysyp mąką 12 foremek z kominkiem do babek (średnica 14 cm). Napełnij je ciastem do 3/4 wysokości.
Babeczki piecz 15-18 minut w temp. 175*C.
Poczekaj, aż ostygną, a następnie wyjmij z foremek. Oprósz cukrem pudrem i udekoruj paseczkami skórki pomarańczowej.