Przepis: Bajaderka tradycyjna
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 20 min.
Jak przygotowaćBajaderka tradycyjna ?
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, jajka i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę, rozwałkować dwa placki. Przełożyć je do wysmarowanych tłuszczem form i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 170 st C na złoty kolor. Po upieczeniu i wystudzeniu jeden placek drobno pokruszyć. Mleko zagotować i ostudzić. Rodzynki sparzyć, orzechy posiekać. Pokruszone ciasto wsypać do miski, zalać mlekiem, dodać kakao i bakalie, dokładnie wymieszać. Drugi placek posmarować powidłami, przełożyć masą, wyrównać wierzch i boki. Posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki do schłodzenia.