Jak przygotować Baklawa turecka?

Przepis: Baklawa turecka

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przygotowaćBaklawa turecka ?

Migdały, orzechy i pistacje posiekać i zmieszać z przyprawami i waniliowym cukrem. Masło rozpuścić.

Przygotować ciasto:

przesiać mąkę do miski, dodać rozpuszczone masło, sok z cytryny, trochę wody i wyrobic ciasto. Podzielić na 10 części.

Każdy placek rozwałkowywać na cienkie placki. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę.

Położyć 3 placki posmarowane rozpuszczonym masłem.

Posypać mieszaniną orzechową przykryć kolejnym plackiem, znów orzechy itd aż zostaną 3 placki.

Te 3 placki również posmarować masłem i położyć jako wierzchnia warstwę. Wierzch nasmarować roztrzepanym żółtkiem.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w tem 190st.

Po upieczeniu gorące ciasto pokroić na kawałki.

Podawać z ubitą śmietaną z dodatkiem miodu.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553