Przepis: Biszkopt z bita śmietaną
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 45min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 45 min.
Jak przygotowaćBiszkopt z bita śmietaną ?
Z białek i cukru ubijamy piane na sztywno, następnie dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy. Całość przelewamy do okrągłej natartej masłem tortownicy i pieczemy około 45 minut.
Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 części. Bitą śmietanę ubijamy ze śmietanką. W wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do bitej śmietany. Na pierwszy placek nakładamy dżem, przykładamy drugim plackiem na który nakładamy bitą śmietanę. Cały tort obsmarowujemy gęstniejącą bitą śmietaną. Ozdabiamy piankami.