Przepis: Biszkopt z masą i galaretką
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćBiszkopt z masą i galaretką ?
Ubić na sztywno białka, dodawać cukier (15 dag), następnie po 1 żółtku, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok 170 stopni ok 25-30 minut.
1 i 1/4 szklanki mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier (1 szkl.) i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie mąkę pszenną i ziemniaczaną (najlepiej trzepaczką), całość wlewamy do do gorącego mleka, dobrze mieszamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa, następnie studzimy. Kasię ucieramy z cukrem waniliowym i dodajemy po trochu masy. Masa musi być dobrze ostudzona by krem się nie zważył.
Biszkopt kroimy na 4 części. Kładziemy pierwszą część i smarujemy delikatnie dowolnym dżemem, na to drugi biszkopt, następnie masę, przykrywamy 3 biszkoptem, smarujemy dżemem i 4 biszkopt na wierzch. Całość zalewamy tężejącą galaretką.