Jak przygotować Biszkopt z masą i galaretką?

Przepis: Biszkopt z masą i galaretką

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przygotowaćBiszkopt z masą i galaretką ?

Ubić na sztywno białka, dodawać cukier (15 dag), następnie po 1 żółtku, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok 170 stopni ok 25-30 minut.

1 i 1/4 szklanki mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier (1 szkl.) i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie mąkę pszenną i ziemniaczaną (najlepiej trzepaczką), całość wlewamy do do gorącego mleka, dobrze mieszamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa, następnie studzimy. Kasię ucieramy z cukrem waniliowym i dodajemy po trochu masy. Masa musi być dobrze ostudzona by krem się nie zważył.

Biszkopt kroimy na 4 części. Kładziemy pierwszą część i smarujemy delikatnie dowolnym dżemem, na to drugi biszkopt, następnie masę, przykrywamy 3 biszkoptem, smarujemy dżemem i 4 biszkopt na wierzch. Całość zalewamy tężejącą galaretką.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553