Przepis: Ciasteczko – bułeczki z maślanką
Ile porcji: 24
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Jak przygotowaćCiasteczko – bułeczki z maślanką ?
1. Wymieszaj mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia.
2. Masło pokrój na kawałki, dodaj je do mąki. Połącz wszystkie składniki, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Najlepiej rób to mikserem.
3. Dodaj maślankę i dalej miksuj do pełnego połączenia się składników. Ciasto powinno być mokre.
4. Stolnicę posyp mąką. Przełóż na nią ciasto i rozpłaszcz ręką, zrób placek o grubości 4 cm. Złóż je na pół i znowu rozpłaszcz. Zrób tak 5 razy, nie używaj wałka.
5. Szklanką wytnij kółka z grubego ciasta, przełóż je na blachę, ułóż blisko siebie.
6. Piecz 10 minut w 160 stopniach C.