Przepis: Ciasto agrestowo – jabłkowe
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przygotowaćCiasto agrestowo – jabłkowe ?
Białka ubić z cukrami, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy i piec 30 minut w temperaturze 180 Stopni C.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, podlać odrobiną wody i prażyć aż się rozpadną. Do jabłek wsypać galaretki i mieszać aż się rozpuści żelatyna. Odstawić do wystudzenia.
Następnie ugotować budyń na mleku. Po wystudzeniu utrzeć z masłem.
Biszkopt przekroić na 3 placki. Nasączyć herbatą i przełożyć masami. Najpierw budyniowa, kolejna jabłkowa i na wierzch budyniowa. Udekorować szprycą resztą masy jabłkowej i listkami melisy lub mięty.
Wstawić do lodówki na noc.