Przepis: Ciasto ananasowo-kokosowe
Ile porcji: 24
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 35 min.
Czas pieczenia: 45 min.
Jak przygotowaćCiasto ananasowo-kokosowe ?
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Następnie do piany z białek dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i wysmarowaną Kasią. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
Poncz:
W małej miseczce mieszamy sok z cytryny, cukier, wodę i mleczko kokosowe. Ponczem nasączamy ostudzony biszkopt.
Krem:
Ananasa odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Na soku gotujemy budyń śmietankowy. Soku powinna być 1 szklanka, jeśli jest mniej uzupełniamy szklankę wodą lub mleczkiem z kokosa. W tym celu go rondla wlewamy sok ananasowy, mleczko kokosowe, dodajemy żółtka i cukier, gotujemy aż do zgęstnienia budyniu, często mieszając.
Gdy budyń przestygnie ucieramy go z miękką margaryną. Na końcu dodajemy pokrojonego ananasa. Tak przygotowany krem wykładamy na nasączony biszkopt.
Beza kokosowa:
Białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem i wiórkami kokosowymi (ja użyłam wiórek ze świeżego kokosa). Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200°C przez 20-25 minut. Po przestygnięciu bezę przekładamy na krem. Należy to zrobić bardzo ostrożnie, bo beza może się połamać. Ciasto przechowujemy w lodówce.