Przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem i truskawkami
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 57min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 17 min.
Jak przygotowaćCiasto biszkoptowe z kremem i truskawkami ?
Przygotować biszkopt (żeby nie przecinać jednego dużego biszkoptu na połowę, bo nie zawsze równo się przekroi- przygotować 2 cieńsze biszkopty z połowy składników), czyli:
Białka z 3 jajek oddzielić do miski, a żółtka do szklanki.
Do białek dodać 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i ubić na sztywną pianę.
Dodać szklankę mąki, żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/3 szklanki wody. Zmiksować.
W ten sam sposób z pozostałej części składników przygotować 2 biszkopt.
Wylać do 2 różnych form wysmarowanych tłuszczem i piec w piekarniku w 200 stopniach przez 17 minut.
Przygotować krem:
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
W pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlać do zagotowanego mleka. Pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu.
3/4 kremu rozsmarować na jednym biszkopcie, przykryć 2 biszkoptem. Na drugim biszkopcie rozsmarować pozostałą część kremu.
Poukładać po-przekrajane na pół truskawki i zalać przygotowaną wcześniej lekko stężałą galaretką.
Wstawić do lodówki.