Przepis: Ciasto drożdżowe babci
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 50min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas pieczenia: 50 min.
Jak przygotowaćCiasto drożdżowe babci ?
Drożdże pokruszyć, zalać 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru, lekko zamieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Jajko utrzeć z cukrem, margarynę rozpuścić, przestudzić. Do mąki dodać drożdże resztę mleka, sól i jajka, wyrabiać aż pojawią się pęcherzyki. Dodać margarynę, wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę odstawić na chwilę do podrośnięcia. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 Stopni C.