Przepis: Ciasto drożdżowe_posypane_kruszonką
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćCiasto drożdżowe_posypane_kruszonką ?
Drożdże (trzeba zastosować ilość według przepisu na opakowaniu) cukier, sól, żółtka, olej, mleko – wymieszać z mąką. Wyrobić ciasto tak długo aż będzie odstawało od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość – wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać.
KRUSZONKA:
Masło (roztopić i ostudzić) mąkę i cukier wymieszać i ugnieść grudki. Ciasto posmarować rozbełtanym 1 białkiem. Posypać kruszonką. Odstawić powtórnie do wyrośnięcia. Piec w 180st.około 45 min.(aż nabierze koloru złotego). Kroić zimne.