Przepis: Ciasto kawowe
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćCiasto kawowe ?
Na ciast:
białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i żółtka, wlać wodę, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem. Delikatnie wymieszać, wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszkę 25 x 36 cm i piec 30 minut w temp. 170 stopni C.
Na masę:
miękkie masło utrzeć na puszystą masę, ucierając dodawać po kolei cukier, serek i mleko.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, kawę (1/3 szklanki cappuccino odsypać) rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody, ostudzić. Na jednym placku ciasta rozsmarować część masy waniliowej, ułożyć połowę biszkoptów maczanych w kawie, rozsmarować masę.
Ułożyć pozostałe namoczone biszkopty, rozsmarować resztę masy, przykryć drugim płatem ciasta i schłodzić w lodówce. Polać polewą czekoladową.