Przepis: Ciasto kruche z jabłkami
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 45 min.
Jak przygotowaćCiasto kruche z jabłkami ?
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce (możemy je również podsmażyć na patelnie – ciasto nie będzie wówczas takie wilgotne). Margarynę, mąkę, mleko, cukier (3/4 szklanki), proszek do pieczenia oraz jajka (3 sztuki) zagniatamy na ciasto.
Następnie wykładamy je na posmarowaną margaryną i pospaną bułką tartą blachę. Na ciasto wykładamy jabłka. A jabłka posypujemy kruszonką (kruszonkę robimy z połowy szklanki.
Cukru, mąki i 3 łyżek masła, które razem mieszamy- proporcje mogą być różne w zależności od tego ile potrzebujemy kruszonki) ciasto pieczemy 40, 50 minut w 180 stopniach. Smacznego.