Przepis: Ciasto pomarańczowo – makowe
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 45 min.
Jak przygotowaćCiasto pomarańczowo – makowe ?
Natłuszczamy tortownicę, wyściełamy ją pergaminem. Mak zalewamy mlekiem, zostawiamy na 20 minut. Ucieramy masło z cukrem i wanilią, wbijamy po jednym jajku, a gdy masa będzie gładka, dodajemy skórkę pomarańczową, wlewamy 1/2 szklanki soku i mak z mlekiem. Delikatnie łączymy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w temp. 200 st. Przez 45 – 50 minut (aż wykałaczka wetknięta w ciasto będzie sucha po wyjęciu). Studzimy w formie 5 minut, wyjmujemy. Mieszamy 1/2 szklanki soku z pomarańczy, 60 g cukru i 2 dag masła i podgrzewamy, aż cukier się stopi. Zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Ciasto nakłuwamy na całej powierzchni wykałaczką (aby syrop dobrze wsiąkł) i skrapiamy gorącym syropem.