Przepis: Ciasto stefania na herbatnikach
Ile porcji: 40
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Jak przygotowaćCiasto stefania na herbatnikach ?
Herbatniki wyłożyć na blachę 37×23
Masa:
masło 200 gram rozpuścić w gotującym się mleku, wraz ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Gdy wszystko się dokładnie rozpuści dodać 2 łyżki kakao energicznie mieszając trzepaczką rózgową.
Następnie powoli wsypywać grysik i mieszać, aż zgęstnieje by nie utworzyły się grudki.
Do masy można wrzucić owoce z kompotu wg.uznania.
Gorącą masą zalewamy ułożone w blasze herbatniki, od razu przykrywamy kolejną partią herbatników.
Robimy polewę z pozostałych składników.
1/3 kostki masła wkładamy do garnuszka w którym nie przywiera jedzenie, wsypujemy 1/2 szklanki cukru i wlewamy 2 łyżki wody. Stawiamy na mały ogień, mieszamy gdy się wszystko rozpuści dodajemy 1 łyżkę kakao i energicznie mieszamy by nie utworzyły się grudki.
Gorącą polewą polewamy ciasto.
Gdy masa i polewa wystygną cisto wstawiamy do lodówki, najlepiej smakuje i najlepiej się kroi po kilku godzinach.