Przepis: Ciasto z czereśniami
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 35 min.
Jak przygotowaćCiasto z czereśniami ?
Białka ubijamy z solą. Dodajemy cukier, stopniowo żółtka, ocet i mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 części.
MASA I
10 dag. masła lub margaryny ucieramy z 1 puszką masy krówkowej i rozsmarowujemy na biszkopcie.
MASA II
1 sernik błyskawiczny w proszku np. (Dr.Oetker) zrobić; jak pisze na opakowaniu i wylewamy na masę krówkową.
Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 3 szklankach gorącej wody. Na serniczku układamy czereśnie i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki.
Druga część biszkoptu zostaje – można wykorzystać do innego ciasta lub zamrozić.