Przepis: Czekoladowe trójkąciki
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 35min.
Czas przygotowania: 55 min.
Czas pieczenia: 40 min.
Jak przygotowaćCzekoladowe trójkąciki ?
Mąkę pszenna i kukurydzianą przesiewamy do miski, dodajemy cukier oraz masło i zagniatamy, aż postanie zwarte ciasto. Formę do pieczenia tarty, z wyjmowanym dnem, o średnicy 23 cm smarujemy masłem. przekładamy do niej ciasto i dociskamy do dna oraz nakłuwamy powierzchnię widelcem. Posypujemy ciasto posiekaną czekoladą i lekko wciskamy jej kawałki w ciasto. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C, aż ciasto się upiecze lecz niezbyt mocno przyrumieniamy. Dzielimy ciasto ostrym nożem na 8 części i zostawiamy w formie na 10 minut, po czym przekładamy na talerz. Możemy podać z lodami śmietankowymi.