Przepis: Domowe drożdżówki z marmoladą
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 90 min.
Czas pieczenia: 20 min.
Jak przygotowaćDomowe drożdżówki z marmoladą ?
Z mleka, cukru i drożdży robimy rozczyn. Wlewamy do mąki z solą. Masło rozpuszczamy i dodajemy do miski.
Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy marmoladą i zwijamy w rulon.
Kroimy na 10 kawałków, układamy na blasze i dociskamy lekko trzonkiem łyżki po środku.
Odstawiamy na 10 minut.
Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i pieczemy 20 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem).