Przepis: Gorący sernik czekoladowy
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 30min.
Czas przygotowania: 120 min.
Czas pieczenia: 90 min.
Jak przygotowaćGorący sernik czekoladowy ?
1. Przygotować ciasto. Mąkę i kakao przesiać do dużej miski. Dodać masło i rozetrzeć je z mąką. Wsypać cukier i migdały. Dodać żółtko i wlać tyle wody, by wszystkie składniki dobrze się połączyły i powstało miękkie ciasto.
Rozwałkować je na blacie lekko posypanym mąką i przełożyć do okrągłej formy do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm, wysmarowanej masłem. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
2. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel- mogel. Dodać ser, migdały, śmietanę, kakao oraz esencję waniliową i ucierać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
3. W innej, czystej misce ubić białka na sztywną, ale niezbyt suchą pianę. Dodać odrobinę piany do masy serowej, po czym domieszać resztę. Przełożyć nadzienie do formy wyłożonej ciastem i piec 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°c, aż sernik wyrośnie. Wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.