Przepis: Gwiazdki wigilijne
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przygotowaćGwiazdki wigilijne ?
Z mąki, cukru, cukru wanilinowego, żółtka i pokrojonego w kostkę masła zagnieść szybko gładkie ciasto, zawinąć w folię i chłodzić.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 4 mm.
Wykrawać gwiazdki i układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Ciastka piec około 8 minut na złoty kolor. Przygotować lukier:
– do 3-4 łyżek ciepłej przegotowanej wody dodać kurkumę lub szafran, następnie sypać cukier i ucierać, aż powstanie gęsty syrop.
Każde ciastko posmarować lukrem.
Odstawić do wyschnięcia.
Ciastka przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu.