Jak przygotować Jabłecznik francuski?

Przepis: Jabłecznik francuski

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przygotowaćJabłecznik francuski ?

Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do 170 stopni c. (z teromoobiegiem).

W misce utrzeć masło ze 100 gramami cukru i 1 łyżką cukru waniliowego, dosypać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i wbić 2 jaja. Ucierać, aż masa będzie puszysta.

Wyłożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię.

Obrane i pokrojone w szesnastki jabłka wyłożyć na ciasto i lekko docisnąć.

Piec 30 minut na środkowej półce piekarnika.

W rondelku rozpuścić masło i czekoladę. Dodać łyżkę miodu i podgrzewać mieszając. Śmietanę rozmieszać z pozostałym cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym oraz jajami i wylać na podpieczone ciasto z jabłkami.

Piec dalej jeszcze ok. 20-25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika oblać polewą czekoladową.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553