Przepis: Jabłecznik na chałce
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 1 godz.
Jak przygotowaćJabłecznik na chałce ?
Jabłka obrać, wyciąć ogryzki, pokroić w cienki plastry, posypać 2 łyżkami cukru i cynamonem, odstawić.
Czerstwą chałkę dużą pokroić w cienkie 1cm kromki, tortownicę wyłożyć papierem, nasmarować dość grubo margaryną. Kromki bułki ułożyć na dnie. Roztrzepać 2 szkl. mleka z 2 jajkami i 2 łyżkami cukru. Kromki bułki moczyć w mleku i ustawić dookoła tortownicy. wsypać jabłka, wyrównać, żeby nie było dużo powietrza. Kromki bułki moczyć w mleku i przykryć jabłka. Pozostałym mlekiem zalać równomiernie wierzch naszej szarlotki. Posypać cynamonem, na wierzchu ułożyć wiórki masła. przykryć folią aluminiową, piec ok. pół godziny (muszą się upiec jabłka), odkryć folię, jeszcze przez parę minut trzymać w piekarniku. Podawać gorące z lodami, lub zimne np. z bitą śmietaną.