Przepis: Jabłecznik z kisielem i budyniem
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 50 min.
Czas pieczenia: 50 min.
Jak przygotowaćJabłecznik z kisielem i budyniem ?
Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym następnie dodać do mąki na koniec dodać margarynę. Z tych składników zagnieść ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną schładzamy a drugą zamrażamy. Jabłka obrać i pokroić w kostkę po czym zasypać 5 łyżkami cukru i suchym kisielem, wymieszać, odstawić aż się wszystko razem połączy. Schłodzone ciasto rozwałkować i położyć na blaszce. Na ciasto położyć jabłka. Ubić pianę z białek, dodać cukier oraz suchy budyń, wymieszać i rozsmarować na jabłkach. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut