Przepis: Kakaowe choinki
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 27min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 12 min.
Jak przygotowaćKakaowe choinki ?
Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać cukier, dalej ucierając. Wbić jajko, dodać cukier waniliowy, sól, dalej ucierając. Dodać mąkę wymieszaną z kakao. Utrzeć na gładką masę. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując mąką. Foremką wycinać ciasteczka – choinki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 – 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Wystudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem.