Przepis: Ciasteczka grzebyczki
Ile porcji: 50
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 35min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 35 min.
Jak przyrządzić Ciasteczka grzebyczki?
1. Z mąki śmietany, margaryny i cukru zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut. Następnie ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi i uformować prostokąt.
Na kraj ciasta nałożyć marmoladę o szerokości 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć dwa razy i odciąć od reszty ciasta.
Porcjować na kawałki i każdy nacinać nożem. Następnie każdy kawałek wyginać lekko aby powstał półksiężyc- aby nacięcia się otwarły. Gotowe grzebyczki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem.
2. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
3. Podawać posypane cukrem pudrem.