Przepis: Kopiec serowo-truskawkowy
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Kopiec serowo-truskawkowy?
Białka ubijamy powoli wsypując cukier. Pianę mieszamy z żółtkami, dodajemy mąkę z proszkiem. Ciasto nakładamy na blachę posmarowaną tłuszczem i posmarowaną bułka tartą. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach.
Biszkopt studzimy, wyjmujemy z formy i wycinamy 2 krążki- jedne o średnicy 20 cm, drugi 30 cm. Z resztek ciasta wykrajamy gwiazdki i kostki.
Misę wyścielamy folia spożywczą i kładziemy na to większy krążek.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki.
Garść truskawek zalewamy 1/4 szklanki wody, gotujemy, rozpuszczamy w tym żelatynę i przestudzamy.
Ser miksujemy z połowa cukru pudru i z cukrem waniliowym. Dodajemy tężejącą żelatynę z truskawkami i miksujemy.
Masę serową mieszamy z surowymi truskawkami i nakładamy do misy. Przykrywamy mniejszym krążkiem, lekko dociskamy i wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
Kremówkę ubijamy z resztą cukru pudru. Ciasto wykładamy na półmisek, smarujemy bitą śmietaną i ozdabiamy wyciętymi z ciasta elementami.