Jak przyrządzić Kruche z creme brulee i orzechami?

Przepis: Kruche z creme brulee i orzechami

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 5godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Czas pieczenia: 2 godz.

Jak przyrządzić Kruche z creme brulee i orzechami?

Ciasto:

mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, cukier puder, zagnieść szybko wszystkie składniki. Przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut.

Następnie wyłożyć ciastem blaszkę – podczas rozwałkowywania może za bardzo się kruszyć, dlatego lepiej zetrzeć na tarce i lekko przydusić.

Należy pamiętać, aby ciastem wyłożyć wszystkie boki – 1 cm wystarczy. Podczas pieczenia lekko się skurczy, a blaszka musi być cała przykryta ciastem, inaczej masa się przeleje pod spód.

Schłodzić w zimnym miejscu albo w lodówce kolejne 30 minut.

Nakłuć delikatnie widelcem w kilku miejscach i podpiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni c, około 10-15 minut.

Krem:

żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Mleko ze śmietaną gotować, aż zacznie wrzeć. Ściągnąć z ognia, odlać trochę do szklanki – dodać budyń i mleko w proszku.

Resztę śmietany z mlekiem wlać do masy jajecznej, na koniec dodać mieszankę ze szklanki.

Odstawić do przestudzenia – może być letnie, ale najlepiej zimne.

Piekarnik nagrzać do 150 stopni c i piec przez 65-70 minut.

Masa będzie się strzęsła, ale jak ostygnie to stężeje.

Odstawić do wystudzenia.

Wierzch:

śmietanę zagotować z cukrem. Cukier ma być skarmelizowany, śmietana lekko zredukowana, kolor delikatnie brązowy.

Orzechy posiekać, wrzucić na patelnię dodać masło i miód. Mieszać. Orzeszki mają się lekko przypiec. Dodać śmietanę i mieszać. Masa z orzeszkami ma zacząć się kleić. Powinna zrobić się glazura.

Gdy śmietana lekko wsiąknie, dodawać stopniowo mleko – mieszać, mleko się zredukuje.

Jeśli wyjdzie mało glazury, orzeszki nie będą się kleić, dodać więcej mleka albo śmietanki.

Orzeszki wyłożyć łyżką na ostudzone ciasto. Delikatnie rozsmarowywać.

Orzechową masę można nakładać gorącą – wtedy lepiej się układa.

Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, najlepsze jest na drugi dzień, trzeci dzień, czwarty. .. I tak w kółko.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553