Przepis: Makowiec jabłkowo-orzechowy
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Makowiec jabłkowo-orzechowy?
Mak dokładnie opłukać, osaczyć, a następnie zalać wrzącą wodą i przez kilka minut podgrzewać na małym ogniu.
Następnie jeszcze gorący odcedzić i przepuścić dwa razy przez maszynkę, używając sitka o małych oczkach.
Jabłka dokładnie umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce.
Żółtka oddzielić od białek.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodając podczas ucierania po jednym żółtku.
Do utartej masy stopniowo dodawać ostudzony mak, a następnie jabłka i pozostałe składniki.
Dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać do masy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Przełożyć masę do wysmarowanej formy i piec około 1h w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Po upieczeniu można polać makowiec polewa czekoladowa i odstawić do zastygnięcia.