Przepis: Makowiec wykwintny
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przyrządzić Makowiec wykwintny?
Żółtka i margarynę utrzeć do białości.
Cały czas ucierając dodawać po trochu sok i skórkę cytrynową otartą z 1 cytryny oraz mąkę z proszkiem na końcu pianę ubitą na sztywno z białek.
Mak sparzyć, zemleć w maszynce.
Żółtka przeznaczone na masę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym, dodać białka ubite na sztywną pianę, na końcu mak i wszystko dokładnie wymieszać.
Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem.
Na ciasto wyłożyć masę makową, przykryć resztą ciasta, wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i upiec na złoty kolor (ok 40 minut)
Składniki polewy zagotować w rondelku, cały czas mieszając.
Lekko przestudzone ciasto oblać polewą.