Przepis: Mazurek pomarańczowy
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.
Jak przyrządzić Mazurek pomarańczowy?
Utrzeć masło z cukrem, aż uzyska konsystencję śmietany, cały czas ucierając dodawać jaja, pod koniec wsypać mąkę i kakao.
Z ciasta upiec dwa jednakowe placki.
Na małym ogniu, stale mieszając, zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym.
Gdy masa nabierze kremowego koloru, a kropla spadająca z łyżki ciągnie za sobą nitkę, zdjąć masę z ognia i mieszając ostudzić.
Ostudzoną masę kajmakową dodać do utartego (w oddzielnym naczyniu) na puszystą masę masła.
Ostudzone placki przełożyć marmoladą, oblać masą kajmakową, ułożyć na niej warstwę pomarańczy pokrojonych w cieniutkie plasterki i przykryć je resztą masy kajmakowej.
Udekorować również cząstkami pomarańczy.