Przepis: Mazurki Wielkanocne 2010
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Mazurki Wielkanocne 2010?
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. Jeśli będzie za gęste, dodawać tyle śmietany, aby po wyrobieniu było elastyczne i nie kruszyło się. Rozwałkować na 1 cm – nakładać foremki na mazurki dnem do góry, wykrawać i po odwróceniu docisnąć do ścianek foremki i nakłuć widelcem. Piec na złoty kolor. Po wystudzeniu nałożyć odpowiednie masy i udekorować.
Masa do mazurków
1 kostka masła
masa krówkowa
Rozkręcić miękkie masło i po trochu dodawać masę krówkową z puszki i razem dokładnie ukręcić najlepiej mikserem. Taką masę nałożyć na wgłębienia mazurków, wygładzić i udekorować.
( do dekoracji – ryż preparowany kolorowy, kolorowe cukiereczki, rodzynki, płatki migdałowe itp.)
Inną masę ciemną można zrobić z masła, cukru i kakao, jak na polewę tylko gęstą i tak samo udekorować.