Przepis: Muffinki waniliowe z malinami i kremem
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przyrządzić Muffinki waniliowe z malinami i kremem?
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy ziarenka z 1 wanilii, jajka, olej i stopniowo dolewamy mleko tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
Masę przekładamy do przygotowanych papierowych foremek do muffinek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Pieczemy przez ok. 25 minut. Gotowe muffinki studzimy.
Cukier wsypujemy do rondelka o grubym dnie, dodajemy 1/2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu, aż cukier zacznie się pienić i dodajemy do niego maliny, gotujemy (cały czas mieszając), aż maliny się rozpadną i zrobi się gęsty syrop. Studzimy.
Serek mascarpone przekładamy do miseczki, dodajemy cukier puder i sok z limonki, dokładnie mieszamy i przekładamy masę do szprycy cukierniczej.
Z muffinek odcinamy czubeczek i wycinamy niewielki dołek, do dołka wkładamy łyżeczkę nadzienia malinowego, wierzch muffinek ozdabiamy kremem z mascarpone i płatkiem róży.