Jak przyrządzić Najlepsza babka cytrynowa?

Przepis: Najlepsza babka cytrynowa

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 45 min.

Jak przyrządzić Najlepsza babka cytrynowa?

Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Białka ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Następnie dodawać kolejno żółtka, mąki (można je przesiać przez sitko wcześniej) i proszek do pieczenia ciągle ubijając. W trakcie ubijania z mąkami rozpuścić margarynę na małym ogniu i doprowadzić ją do gotowania. Gdy tylko zacznie się gotować wlać ją do ubitych składników (po mąkach), ciągle ubijając. Na koniec wsypać startą skórkę z cytryn i wlać aromat. Wylać na blaszkę do babek wysmarowaną wcześniej tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze ok. 170-190 stopni przez ok. 45 minut (zależy od piekarnika). Jeśli babka pęknie to tylko dobry znak:)

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556