Przepis: Orzechowy placek wielkanocny
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Orzechowy placek wielkanocny?
Posiekać przesianą mąkę ze schłodzonym masłem i cukrem pudrem.
Dodać żółtka, 10 dag obranych i zmielonych orzechów lub migdałów, zagnieść ciasto.
Schłodzić je, ułożyć w tortownicy, wstawić do rozgrzanego piekarnika, upiec na złoto w temp. 200°C, i lekko przestudzić.
Ciasto skropić alkoholem zmieszanym z 1 łyżką wody i cukrem do smaku.
Na patelnię wysypać cukier kryształ, skropić łyżeczką wody, a kiedy zacznie się rozpuszczać, wrzucić resztę rozdrobnionych orzechów lub migdałów, chwilę posmażyć.
Przełożyć na upieczony placek, wyrównać wierzch.
Polać rozpuszczoną czekoladą lub kremem toffi.