Przepis: Owocowy – truskawkowy torcik
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Owocowy – truskawkowy torcik?
Żółtka oddzielić od białek, ucierać z połową cukru na parze, aż masa zgęstnieje. Masło rozpuścić, ostudzić, wymieszać z żółtkami. Mąkę wysypać na żółtka, białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na mąkę i delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, posypać mąką, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180st. C piekarnika, piec ok. 25 min, przestudzić, przekroić w poprzek. Truskawki umyć, osączyć, 1/4 udusić z 5 dag cukru, ostudzić, posmarować krążki ciasta, ułożyć na nich pokrojone truskawki. Śmietankę ubić z pozostałym cukrem, przełożyć tort, resztą truskawek zmiksować i dodać do ubitej śmietanki, posmarować wierzch i boki – boki obłożyć rurkami waflowymi i obwiązać je wstążeczką. Udekorować truskawkami, lub inaczej (ja ozdobiłam tort lokomotywą i wagonikami ponieważ wnukowie są na etapie fascynacji pociągami). Schłodzić w lodówce.