Przepis: Owsiana krajanka z owocami leśnymi
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 45 min.
Jak przyrządzić Owsiana krajanka z owocami leśnymi?
Płatki owsiane mieszamy z dwoma rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia, siemieniem lnianym i cukrem. Dodajemy masło, jogurt naturalny i rozgniecionego banana. Całość zagniatamy – coś na wzór kruszonki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta wyłożyć blaszkę -wystarczy porozrzucać „okruchy” i przyklepać do dna. Posypać bułką tartą i wyłożyć owoce.
Na wierzch dać pozostałe ciasto – zostawiamy w postaci kruszonki.
Można dać do wierzchniej warstwy trochę więcej mąki, aby kruszonka była bardziej sucha.
Krajankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez 40-45 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
Najlepiej kroić zimne – wtedy ciasto zrobi się bardziej twarde.