Przepis: Pączki jak u babci
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 4min.
Czas przygotowania: 120 min.
Czas pieczenia: 4 min.
Jak przyrządzić Pączki jak u babci?
Drożdże rozpuścić w łyżce ciepłej wody, dodać szczyptę cukru, odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić. Drożdże połączyć z mąką, masłem oraz taką ilością ciepłej wody, by ciasto było jednolite. Odstawić do wyrośnięcia. Olej rozgrzać w rondlu, formować niewielkie pączki, do każdego wkładać konfiturę i smażyć po obu stronach. Cukier rozpuścić w dwóch szklankach wody, dodać sok z cytryny i zagotować, aby powstał gęsty syrop. Pączki po wyjęciu z tłuszczu moczyć w chłodnym syropie i podawać gorące.