Przepis: Pączki ze śmietaną
Ile porcji: 25
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 10 min.
Jak przyrządzić Pączki ze śmietaną?
W ciepłym mleku rozprowadź pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj cukier puder, żółtka, letnią śmietankę i szczyptę soli. Składniki ubij i dodaj przesianą mąkę. Wyrób ciasto o jednolitej konsystencji, wlej letni tłuszcz i wyrób aż będzie elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie formujemy z niego pączki i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odstawiamy do ostygnięcia. Obie śmietany ubijamy z szklanką mleka. Za pomocą rękawa cukierniczego nadziewamy pączki. Wierzch smarujemy i grubo posypujemy kokosem.