Przepis: Placek bakaliowy
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
Jak przyrządzić Placek bakaliowy?
Na ciasto:
z podanych składników zagnieść ciasto(bez kakao), podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Na masę budyniową:
ugotować budyń na wodzie, do gorącego budyniu wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać. Ostudzoną masę połączyć z masłem.
Jasne ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 24 x36 cm, posmarować powidłami, ułożyć wiśnie i ubitą pianę z czterech białek i 1/2 szklanki cukru. Posypać rodzynkami, wiórkami i orzechami, piec w temp. 180 stopni C przez 30 minut.
Ciemne ciasto przełożyć do foremki(blaszkę można wysypać wiórkami kokosowymi), wyłożyć pianę z pozostałych białek, cukru, kisielu i mąki. Piec w temp.180 stopni C przez 30 minut. Ciemne ciasto posmarować masą i przykryć jasnym ciastem. Udekorować według uznania.