Przepis: Placek drożdżowy z powidłami i kruszonką
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 50min.
Czas przygotowania: 120 min.
Czas pieczenia: 50 min.
Jak przyrządzić Placek drożdżowy z powidłami i kruszonką?
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 200 g mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać utarte żółtka, resztę mąki, szczyptę soli i wyrobić. Dodać roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Blachę posmarować masłem, obsypać mąką. Napełnić ciastem do połowy wysokości, rozciągając je natłuszczonymi palcami. Posmarować powidłem i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, wlać roztopione masło, wymieszać. Rozkruszyć rękoma na powierzchni ciasta i piec 50 minut w temperaturze 200 stopni.