Przepis: Placek imprezowy
Ile porcji: 16
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przyrządzić Placek imprezowy?
Placek orzechowy:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę dodając cukier a następnie żółtka. Mieszając łyżką dodać pozostałe składniki. Wylać na blaszkę i piec tak jak biszkopt.
Placek serowy:
Ser przepuścić przez maszynkę do mięsa – ja robiłam to 2 razy, lub użyć sera z wiadereczka.
Margarynę utrzeć z sypkimi składnikami, dodatkowo dodając żółtka i ser. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie łyżką połączyć z resztą masy. Wylać na blaszkę, na której poprzednio piekł się placek orzechowy. Piec na złoty kolor.
Masa orzechowa:
Jajka z cukrem ubić na parze, a orzechy sparzyć na mleku.
Odstawić to wszystko do wystygnięcia. W tym czasie ucieramy miękkie masło, dodając wystudzone orzechy, jajka i spirytus.
Kolejność:
1/2 placka orzechowego
1/2 masy orzechowej
placek serowy
1/2 masy orzechowej
1/2 placka orzechowego
Wierzch placka można polać polewą lub posypać cukrem pudrem wymieszanym z tartymi orzechami.