Jak przyrządzić Placek w kratkę?

Przepis: Placek w kratkę

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Placek w kratkę?

Wiśnie umyć, usunąć pestki. Zagotować z 3 łyżkami wody, ¾ szklanki cukru i skórką cytrynową. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody.

Zagęścić owoce, ponownie zagotować. Usunąć skórkę cytrynową. Kisiel ostudzić. Twaróg utrzeć z mlekiem, olejem, 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do twarogu, ciasto krótko zagnieść, 1/3 odłożyć.

Pozostałe ciasto rozwałkować na okrągły placek (o średnicy 32cm). Przełożyć do okrągłej tortownicy posmarowanej tłuszczem (ciasto docisnąć do brzegów formy).

Posypać tartą bułką, równomiernie posmarować przestudzonym kiślem owocowym. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski o grubości 1 cm, poukładać w formie kratkę na cieście. Kratkę posmarować rozmąconym żółtkiem.

Placek wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp 200stC. Ostudzić, posypać cukrem kryształem.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556