Przepis: Placek z rabarbarem
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas pieczenia: 1 godz.
Jak przyrządzić Placek z rabarbarem?
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Można posypać go cukrem i odstawić.
W miseczce zagnieść składniki na kruszonkę: zimne masło utarte na tarce o dużych oczkach, mąkę i cukier, odstawić do lodówki.
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki mąki i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy i wyrośnięty rozczyn drożdżowy, pozostałą mąkę i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dolewać pozostałe mleko. Pod koniec wyrabiania dodać stopione i przestudzone masło i wyrabiać całość, aż będzie odchodzić od ręki. Jeśli trzeba dodać mąki.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dać je do natłuszczonej i obsypanej mąką formy.
Na wierzch dać rabarbar i posypać go kruszonką.
Ciasto piec 20 minut w 180 stopniach przy otwartych drzwiczkach, a następnie ok. 40 minut normalnie.
Ciasto powinno być rumiane i patyczek nie może się kleić.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.