Przepis: Pomarańczowy torcik we wzory
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 25min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Jak przyrządzić Pomarańczowy torcik we wzory?
1. Cukier utrzeć w misce z masłem lub margaryną na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas energicznie ubijając. Ostrożnie domieszać mąkę.
2. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać kakao oraz mleko i mieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Do drugiej wlać sok pomarańczowy i wsypać skórkę startą z pomarańczy.
3. Okrągłą, głęboką formę do pieczenia ciasta o średnicy 20 cm lekko wysmarować masłem. Przelać do niej obie masy i zamieszać drewnianym szpikulcem, tak by powstał marmurkowy efekt. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
4. Przygotować lukier. Cukier puder przesiać do miski i domieszać tyle soku pomarańczowego, by powstała gładka, płynna masa. Posmarować wierch ciasta lukrem i poczekać, aż stwardnieje, po czym ozdobić smugami stopionej czekolady.