Przepis: Rafaello domowe
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Rafaello domowe?
6 zółtek ubić z 2 łyżeczkami pr. do pieczena i 1 łyzką octu. Osobno ubić pianę z jajek i dodać do żółtek, wymieszać. Następnie dodać 1szklankę cukru, 1 szklankę mąki. Wylać na blaszkę posmarowaną tłuszczem i obsypana kaszką manną. Piec w piekarniku około 30minut w 180 stopniach.
Z pół litra mleka odlać 1 szklankę i dodać do niej szklankę mąki, druga połowę zagotować z 1 szklanka cukru, gdy zacznie sie gotować wlać mleko z mąką, i mieszać aż zgęstnieje, ostudzić. Chłodny budyń dodać do 1 margaryny i wymieszać na mase, dodać 1/2 olejku waniliowego, i 1/2 olejku śmitankowego.
Biszkopt ostudzony przekroić na pół, wyłożyć na spód 2/3 masy, przykryć drugą połową biszkoptu i wyłożyć resztę kremu.
Na patelni roztopić i1 łyżeczkę masła i wsypać opakowanie wiórków kokosowych, zrumienić, i posypać wierzch ciasta.